Stikstofvergunningen. Ook organisatoren van evenementen hebben er tegenwoordig vaak eentje nodig. En dat is lastig. Want hoeveel stikstof stoot je uit als bijvoorbeeld een popconcert of tractorpulling-evenement organiseert? Dat blijkt niet zo eenvoudig te berekenen. Dit weekend wordt in Lochem de jaarlijkse tractorpulling gehouden. Op het evenemententerrein in Barchem is alles in gereedheid. “Jammer genoeg gaan we niet op vrijdagavond al open”, zegt organisator Gerrit Esselink. “We wilden dit jaar iets extra’s doen omdat het twee jaar door corona niet door kon gaan.”
De gemeente Lochem liet weten dat als ook maar iets aan ons evenement zouden veranderen, dat we dan een complete nieuwe evenementenvergunning moesten aanvragen. En daar is dan ook een stikstofvergunning voor nodig. “Daar durfden we niet aan te beginnen. We zijn allemaal vrijwilligers en de regeldruk is al hoog genoeg. Daarom is de uitbreiding op vrijdag niet doorgegaan” aldus Esselink tegen Omroep Gelderland. In Nieuw Wehl hebben ze hun trekkertrek net achter de rug. “Wij moesten van de gemeente Doetinchem per se een stikstofvergunning aanvragen en mochten niet draaien op onze al bestaande vergunning verder dit jaar”, vertelt organisator Remco van Straaten.
Het lijkt er dus op dat elke gemeente eigen regels opstelt voor evenementen. Soms is een stikstofvergunning verplicht en bij anderen is die nog niet nodig. Maar de dreiging van een mogelijke stikstofvergunning bezorgt de organisaties van evenementen al grijze haren.
Foto: RTV Ideaal (archief)