Zaterdag werd de tentoonstelling Hete Vuren feestelijk geopend in de Walburgiskerk in Zutphen. Dit is de laatste aflevering van de reizende tentoonstellingsreeks over de vier elementen, samengesteld door zes stadsmusea in Bergen op Zoom, Gouda, Harlingen, Hoorn, Venlo en Zutphen in samenwerking met het Rijksmuseum. Na Lage Landen, Koele Wateren en Hoge Luchten is met Hete Vuren de Elementenreeks compleet.

Op de middag van 20 januari kwamen de gasten bijeen om de ‘vurige’ openingsceremonie van de tentoonstelling Hete Vuren bij te wonen. In de Walburgiskerk verwelkomde Paulo Martina, directeur Musea Zutphen, het publiek. Wethouder Sjoerd Wannet praatte in zijn toespraak over het vuur als verbindingsfactor, het vuur van kunst en cultuur, die onze maatschappij verrijkt en vernieuwt, ontspanning biedt en scherp houdt.

De speciale gast, schrijver Tommy Wieringa, wiens laatste boek ‘Nirwana’ door de Volkskrant ‘een intergenerationele roman over vuur’ werd genoemd, vertelde over deze roman en deelde zijn gedachten over het vuur als fenomeen en de kracht ervan, die mensen steeds minder onder controle krijgen. De muzikale omlijsting van de opening werd door singer-songwriter Marise den Bakker verzorgd: ze bracht drie nummers ten gehore, waaronder twee songs die ze speciaal voor Hete Vuren in Zutphen schreef. Deze songs zijn in de tentoonstelling te beluisteren bij de schilderijen van haar keuze.

In de tentoonstelling Hete Vuren zijn schilderijen te zien van bekende meesters waaronder Jan Steen, Gerard Dou, Jacob Maris en Jozef Israëls, maar ook parels van de kunstenaars zoals Hendrik Jacobus Scholten en Anthony Oberman. De werken uit het Rijksmuseum worden aangevuld met schilderijen, prenten en bijzondere voorwerpen uit de collecties van Stedelijk Museum Zutphen en Museum Henriette Polak wat een eigen draai geeft aan deze reizende tentoonstelling.

De tentoonstelling Hete Vuren is in Zutphen te zien tot en met 12 mei 2024.

© Foto: Alexander Tromp