© Foto: Omroep Gelderland

De Berkelschippers in Borculo kunnen voor het eerst rechtstreeks van de Zompenloods naar het historische centrum van Borculo varen. Een nieuwe brug die dat mogelijk maakt, kreeg deze week de naam van een van de drijvende krachten achter de zompen in de Achterhoek: de 83-jarige Thomas Lijfering.

Thomas is geboren in Leeuwarden, zijn grootvader was skûtsjeschipper en dus groeit Thomas Lijfering op tussen de skûtsjes op het water. In de jaren zeventig laat hij Friesland achter zich en wordt hij benoemd tot ambtenaar in Borculo. Hij is geïnteresseerd in de geschiedenis van de streek en in de jaren tachtig leest hij een artikel over verdwenen Zompenvaart op de Oost-Nederlandse beken.

Lijfering had als Fries nog nooit van dit soort boten gehoord, maar toen hij er voor het eerst over hoorde was hij direct verkocht. “Helemaal toen ik hoorde dat er in het Twentse dorpje Enter, even verderop, een replica van een zomp gebouwd werd”, vertelt Lijfering tegen Omroep Gelderland. “Wat in Enter kan, dat kan ook in Borculo dacht ik!”