Rondom het Zone.college in Doetinchem hebben 174 trekkers van leerlingen vrijdagochtend voor overvolle straten gezorgd. Met de traditionele Trekkerdag werd de kerstvakantie afgetrapt, zo schrijft REGIO8. Naast het gezamenlijk vieren van de laatste schooldag van het jaar, werd er ook gepronkt met grote trekkers.

“Ik vind het mooi dat je een traditie in ere houdt en dat iedereen dan ook massaal komt”, geeft Indy Wichman, een van de organisatoren, aan. “Hier zijn oud-studenten, gewone studenten en ook van het vmbo. Het trekt gewoon iedereen en het is gewoon een ludiek iets.” Van heinde en verre kwamen de deelnemers naar Doetinchem toe, voor Dewi te Riet uit het Overijsselse Haaksbergen ging de wekker vrijdagochtend vroeg af. “Het was wel vroeg, want om 05.00 uur moest ik eruit. Vanaf Haaksbergen is het wel een eindje rijden, maar het was wel leuk.”

De traditie ontstond in 2008 als manier voor leerlingen om hun favoriete landbouwvoertuig aan schoolgenoten te laten zien. Veel van de studenten volgen agrarische opleidingen. Hoewel de boerensector onder druk staat door de stikstofproblematiek, staat de Trekkerdag volledig los van de boerenprotesten.

© Foto: REGIO8