Voor de allerlaatste keer kunnen gelovigen zondag terecht in de Sint Willibrorduskerk in Hengelo. Het aantal kerkgangers is niet meer genoeg om de deuren open te houden, waarmee er na 182 jaar een einde komt aan diensten en vieringen in het gebedsgebouw.

“Het is altijd pijnlijk, voor de parochianen en voor mij als pastoor”, zegt Harry Scheve van de parochie HH. Twaalf Apostelen. “Je moet afscheid nemen.” Dat het sluiten niet in de koude kleren gaat zitten merkt pastoraatslid Jan Claver ook. “Het is nu toch echt het einde, het is over, het is voorbij”, zegt hij terneergeslagen. “Anderzijds geeft het ook rust.” Hoe moeilijk het besluit ook is geweest om de kerk te sluiten, weet de pastoor dat er niks anders op zit.

“Het kan helaas niet anders, wij zien gewoon dat het aantal kerkgangers drastisch achteruit gaat”, laat Scheve weten. “Jaren geleden hadden wij met gemak 120 mensen in de kerk staan, nu halen we soms de dertig niet.” Het kerkgebouw is inmiddels gekocht door vier inwoners van Hengelo. Wat er precies gebeurd is nog niet duidelijk, maar het pand krijgt waarschijnlijk een maatschappelijke functie.

De gemeenschap kan vanaf volgende week bij andere kerken terecht. Zondag volgt de laatste dienst. Met een zogenaamde Eucharistieviering wordt de kerk aan de eredienst onttrokken, en dan is het klaar. “Dat voelt als een soort uitvaart, dat geeft veel emotie”, aldus de pastoor. Daar is Claver het volledig mee eens. “Ik denk dat veel Hengeloërs er moeite mee gaan hebben, ik zelf denk ik ook”, zegt hij. “Een stuk van je leven gaat weg.”

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8

©️ Foto: REGIO8