Woensdag heeft de Explosieven Opruimingsdienst Defensie twee vliegtuigbommen onschadelijk gemaakt op het oefenterrein van Defensie in Lochem. De twee vliegtuigbommen uit de Tweede Wereldoorlog van elk 500 pond werden 16 maart gevonden in een weiland aan de Rossweg in Lochem.

Op de plek van de vondst, wil de gemeente bedrijventerrein Diekink ontwikkelen. Het gebied is verdacht op achtergebleven oorlogsresten en daarom liet de gemeente onderzoek doen. Er waren geen ontstekers meer aanwezig, waardoor de bommen ongevaarlijk waren voor de omgeving. De vindplek is wel afgedekt en afgezet. woensdagmorgen werden de bommen vervoerd naar het oefenterrein in Lochem.

Het onschadelijk maken van de bommen gebeurt altijd door de EODD, samen met een door de gemeente Lochem ingeschakeld gespecialiseerd bedrijf. Vanaf maandag 20 maart is zand naar het oefenterrein gereden. Dit is gebruikt om de bommen in te graven en vervolgens af te dekken.

De ontwikkeling van bedrijventerrein Diekink wacht nog op een uitspraak van de Raad van State. In afwachting van de uitspraak is alvast dit onderzoek gehouden en konden de bommen worden opgeruimd.

© Foto: gemeente Lochem