De Frontloupe, een Zutphense verzetkrant, en zijn opvolger De Vrije Pers (tot 22 mei 1945) zijn sinds deze week officieel in het bezit van het Erfgoedcentrum Zutphen. Het Regionaal Archief Zutphen, een van de erfgoedpartners van het centrum, heeft de 307 kranten gedigitaliseerd waardoor ze begin volgend jaar ook online door te bladeren zijn. Het betreft de nagenoeg complete serie kranten van de Frontloupe, die verscheen vanaf 23 juni 1944 tot aan de bevrijding.

In de Tweede Wereldoorlog mochten kranten alleen maar worden gemaakt volgens instructies van de bezetter. Deze censuur leidde tot de opkomst van de illegale pers. In de laatste maanden van de oorlog was de Frontloupe het meest bekende illegale krantje in Zutphen. Het verscheen bijna dagelijks in een oplage van ongeveer 200 exemplaren. Drie onderduikers stelden de krant samen en twee koeriersters verspreidden ze onder betrouwbare lezers. De Frontloupe-serie was tot nu toe in het bezit van Jean Kreunen, verzamelaar van militaria uit 1939 tot 1945 en eigenaar van het voormalige Achterhoeks Museum 1940-1945. Voor zijn collectie zoekt hij passende adressen; een deel van zijn collectie ging bijvoorbeeld naar het Oorlogsmuseum Overloon.

Bij het Regionaal Archief Zutphen zijn de kranten gescand en begin volgend jaar, als de inventaris ook beschreven is, worden ze digitaal toegankelijk via de erfgoedportal www.erfgoedcentrumzutphen.nl. Volgend jaar publiceert het Erfgoedcentrum Zutphen ook een Zutphense Erfgoedpublicatie over de illegale pers in Zutphen.

© Foto: Regionaal Archief Zutphen