Een boer heeft dinsdagochtend een wolf gezien én gefotografeerd op zijn land aan de Mengersdijk in het buitengebied van Noordijk. De melding is momenteel nog bijzonder te noemen, maar de Achterhoek moet zich volgens ‘Wolven in Nederland’ opmaken voor een definitieve vestiging van het dier.
“Ik reed met de trekker over de weg en toen zag ik het dier op het boerenland”, zegt melkveehouder Erik Schutte, die het dier rond 06.30 uur tegenkwam aan de Mengersdijk. De wolf was weinig onder de indruk van de Noordijkse boer, geeft Schutte aan: “Hij bleef aardig lang stilstaan, hij was niet echt bang. Op een gegeven moment liep hij weer weg.” Of de korte ontmoeting indruk maakte op Schutte? “Nee, het deed me niet zoveel”, zegt de melkveehouder. “Ik ben er ook niet zo blij mee dat hij er loopt, want wij doen met het bedrijf aan weidevogelbeheer. Die beesten kunnen dan alle eieren opvreten, dat is niet helemaal de bedoeling. Ik heb liever dat ze de komst van de wolf tegengaan.”
De melding past in het beeld dat Wolven in Nederland heeft. “Iedereen denkt aan de Veluwe of Drenthe bij wolven, maar als je ziet waar ze in Duitsland leven, is heel Gelderland eigenlijk een groot wolvengebied”, zegt Glenn Lelieveld, werknemer van de Zoogdierenvereniging en coördinator van het wolvenmeldpunt bij het samenwerkingsverband Wolven in Nederland. Op een kaart van de organisatie is te zien dat er roedels leven op de Veluwe en bij de plaatsen Schermbeck en Nordhorn in Noordrijn-Westfalen. De provincie Gelderland heeft de Veluwe als leefgebied voor het dier aangewezen. Lelieveld noemt de foto uit Noordijk realistisch, maar durft niet te zeggen waar het dier vandaan komt.
Volgens de provincie Gelderland gaat het vermoedelijk om een zwervende wolf. “Pas als een wolf een half jaar op dezelfde locatie zit, spreek je over een wolvengebied”, zegt een woordvoerder. Op dat moment kunnen partijen ook aanspraak maken op subsidies voor preventieve maatregelen. “Maar daar is het nu nog te vroeg voor”, vervolgt de provinciale woordvoerder. “Pas als experts telkens dezelfde ontlasting tegenkomen, dezelfde aanvallen zien en een patroon herkennen, kan je vaststellen dat een wolf er is gevestigd. Dat weet je echt pas na zes maanden.
Hoewel het een roofdier is, moeten Achterhoekers volgens Lelieveld niet bang zijn. “Ik zou niet weten waarom, een wolf loopt gewoon door het landschap heen als je ze de ruimte geeft”, schetst de coördinator. “Dierenhouders moeten er wel rekening mee houden dat dieren worden aangevallen, maar daar zijn ook regelingen voor.” Dat de provincie de Veluwe als leefgebied heeft aangewezen juicht Lelieveld toe, maar hij vindt dat de Achterhoek dezelfde toekenning zou moeten krijgen. “Nu kunnen dierenhouders wel een schadevergoeding krijgen na een aanval, maar geen subsidie aanvragen voor preventieve maatregelen. Dat is een raar verschil.”
In hoeverre de wolf al in de Achterhoek is gevestigd, weet Lelieveld niet. BIJ12 houdt voor provincies het aantal schademeldingen bij. Eind april is er in Vorden een aanvraag ingediend voor één doodgebeten schaap. Het is de enige melding van dit jaar in deze regio. Toch denkt Wolven in Nederland dat er meer volgen. “De wolven hebben niet veel nodig”, zegt Lelieveld. “Een bosje om te schuilen voor mensen. Een hoop reeën, en die zijn er zat in de Achterhoek. Veel meer dan dat hebben ze niet nodig.”
Om een duidelijk beeld te houden van de verspreiding heeft Wolven in Nederland hulp nodig van het publiek. De foto uit Noordijk werd door de organisatie zelf gevonden op Facebook. “Maar als je het alleen op sociale media gooit, komt het niet in onze database”, vertelt Lelieveld. “Dat helpt niet bij het maken van beleid.” Daar is melkveehouder Schutte uit Noordijk juist wel blij mee, hij gaf bewust geen melding door aan de instantie: “Ik vind het jammer dat de wolf steeds vaker wordt gezien.”
Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8
Foto: Erik Schutte