Grondeigenaren in het buitengebied van de gemeente Lochem kunnen weer gratis een boom aanvragen. Veel vrijstaande bomen in het landschap zijn door schaalvergroting verloren gegaan. Juist zo’n enkele boom is waardevol voor dieren en maakt het landschap bijzonder. Met de actie “één boom mot kunn’n” wil de gemeente beeldbepalende bomen, zoals eiken, lindes en beuken, terugbrengen in het landschap. Vorig jaar deed de gemeente ook mee aan de actie. Dat was een groot succes: maar liefst 245 grondeigenaren vroegen een boom aan.

“Bomen zijn echte multitaskers: ze geven verkoeling op warme dagen, leggen CO2 vast, zijn goed voor de biodiversiteit én verrijken ons prachtige buitengebied. Met deze actie moedigen we graag mensen aan die een prachtige beeldbepalende boom op hun grond willen laten uitgroeien en die zo hun steentje bijdragen” aldus wethouder Marja Eggink.

In overleg met de grondeigenaar plant ‘t Onderholt een boomsoort, die past bij bodem, waterhuishouding en landschap. Het is de bedoeling dat de bomen uitgroeien tot vrijstaande bomen van monumentale omvang. De boomsoorten die beschikbaar zijn via deze actie staan op www.lochem.nl/eenboom en een boom aanvragen kan tot en met 8 december 2022.

© Foto: RTV Ideaal (archief)