Na een extreem natte lente is het in de Achterhoek na een aantal tropische dagen inmiddels droger dan normaal voor de tijd van het jaar. De laatste echte bui trok op 22 mei over de regio en sindsdien is er nauwelijks een druppel regen gevallen en dat zorgt volgens het Waterschap Rijn en IJssel voor een hele droge toplaag van de bodem.
“Door het natte voorjaar en onze maatregelen staat het grondwater nog niet extreem laag”, schrijft het Waterschap Rijn en IJssel, onder meer doelend op het plaatsen van stuwen in sloten. “Volgende week verwachten we wat regen, maar dit lost de droogte niet op.” Hoewel het erg droog is, is er volgens de organisatie nog geen reden om een sproeiverbod af te kondigen, waardoor boeren geen water meer uit beken en sloten zouden mogen halen. In delen van Noord-Brabant is dit al wel gebeurd. Ook is er nog geen verbod ingesteld voor het oppompen van grondwater.
Wel roept het waterschap op verstandig om te gaan met water. De neerslag die volgende week vermoedelijk gaat vallen, trekt minder goed de droge bodem in, waardoor een deel weer wegstroomt. “Waarschijnlijk zijn deze buien heel lokaal. Deze zijn goed voor je tuin maar lossen de droogte niet op”, aldus het Waterschap Rijn en IJssel. “Felle buien trekken meestal minder goed in de bodem. Een deel van de regen stroomt weg en een deel trekt in de bovenste laag van de bodem.”
Hoewel er nog geen sproeiverbod wordt ingesteld, staat het water in Achterhoekse beken en sloten wel lager dan gebruikelijk in juni. “Meer dan de helft van de beken stroomt niet meer”, aldus het Waterschap. “Er staat dankzij de stuwen op de meeste plekken nog wel water in. Onze stuwen staan in de hoogte stand.”
Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8.
© Foto: REGIO8 (archief)