© Foto: De Feestfabriek Alles Komt Goed B.V.

De afnemende waterkwaliteit in Nederland en de dreiging van zoetwatertekorten raken ook de evenementenbranche. De Feestfabriek Alles Komt Goed B.V., de organisator van de Zwarte Cross, heeft afgelopen week laten weten een meerjarig samenwerkingsverband aan met het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat, Waterschap Vechtstromen, Waterschap Rijn en IJssel, Drinkwaterbedrijf Vitens, Green Deal Circular Festivals, gemeente Oost Gelre en Samenwerking Water Regio Achterhoek+.

De partijen bundelen hun krachten om innovatieve oplossingen te ontwikkelen, met de focus op het verbeteren van waterzuivering, het reduceren van waterverbruik en het bevorderen van circulair gebruik. De hoop is dat deze innovaties uiteindelijk ook buiten de festivalbranche kunnen worden ingezet. De afgelopen jaren werden al veel verbeterstappen gezet in de waterhuishouding van de Zwarte Cross. Zo worden toiletten doorgespoeld met water uit een nabijgelegen meer en zette de organisatie vacuümtoiletten in met een 85 procent lager waterverbruik. Omdat Waterschap Rijn en IJssel moeite had om de plotselinge piek aan afvalwater te verwerken, wordt 2,8 miljoen liter afvalwater in waterzakken opgeslagen op het festivalterrein en gedoseerd geloosd op het riool.

Tijdens de komende editie van de Zwarte Cross worden zes innovaties getest om water te hergebruiken, zuiveren en besparen. Jotem Water Solutions plaatst haar eerste BluElephant, een mobiele zuiveringsinstallatie die afvalwater biologisch zuivert. Bezoekers kunnen deze machine in actie zien op Playa Exoticana, een zwemplas op het festivalterrein. Achter de schermen installeert MTD de Silver Label Unit, die afvalwater chemisch en fysisch zuivert. Nijhuis Saur Industries voert twee pilots uit. De eerste pilot vindt plaats op de camping in samenwerking met Saxion Hogeschool. Douchewater wordt via een mobiele zuivering verwerkt tot spoelwater voor toiletten. De tweede pilot richt zich op urine. Urinoirs uit de mannentoiletten worden daarom aangesloten op de ‘Pississippi Pipeline’ om pure urine te verzamelen. en ook wordt een speciaal unisex urinoir getest. Tot slot plaatst Circular Flush waterloze toiletten op het festival.

Waterschap Rijn en IJssel en Waterschap Vechtstromen zijn nauw betrokken bij de innovaties. Drinkwaterbedrijf Vitens en partners willen leren over waterhergebruik voor op langer termijn en vergelijken daarom de kwaliteit van het gezuiverd douchewater met drinkwaterkwaliteit. Onderdeel van het samenwerkingsverband is een publieksonderzoek om onder andere de acceptatie van circulair watergebruik te peilen onder bezoekers. Ook zal Vitens samen met de organisatie van de Zwarte Cross campingbezoekers op ludieke wijze aanmoedigen water te besparen door bijvoorbeeld korter te douchen.