Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Lezing over de Steengroeve Winterswijk

17 september @ 20:00 - 22:30

€ 5,00

Tijdens de eerste ledenbijeenkomst van Nut Zelhem, tevens jaarvergadering, op dinsdag 17 september komt een heel bijzonder onderwerp aan de orde te weten: de Steengroeve in Winterswijk.

Deze is in velerlei opzicht uniek omdat dit de enige plek in Nederland is, waar nog actief een steengroeve geëxploiteerd wordt. Uniek, omdat op geen andere plek in Nederland de Muschelkalk aan het oppervlak komt; een geologische laag van 244 miljoen jaar oud, die ontstaan is vlak na het grootste uitsterven ooit op onze planeet. En vooral uniek omdat de groeve al vele decennia zeer fraaie en bijzondere fossielen aan het daglicht brengt, fossielen die vrijwel op geen andere plek ter wereld in deze variatie en kwaliteit gevonden worden.

Presentator Jos Lankamp is al vele jaren actief als amateur geoloog en paleontoloog en actief betrokken bij de opgravingen in de steengroeve van Winterswijk. Hij is prominent lid van de Werkgroep Muschelkalk, die de vondsten uit de steengroeve documenteert. Tijdens deze avond krijgen bezoekers meer te horen over de geschiedenis van de steengroeve, een geschiedenis die al bijna 200 jaar terug gaat. Tijdens de virtuele wandeling, komen bezoekers vervolgens allerlei mineralen tegen in verschillende lagen. Na de pauze wordt verder ingegaan op het massale uitsterven aan het einde van het Perm tijdperk; 250 miljoen jaar geleden.

De lezing vindt plaats in zaal De Ploeg van Jaimy’s restaurant en begint om 20.00 uur. Leden, die ook de jaarvergadering willen bijwonen dienen om 19.00 uur aanwezig te zijn, anderen kunnen vanaf 19.30 uur binnen komen. Entree is gratis voor leden maar andere belangstellenden zijn ook van harte welkom, tegen betaling van € 5,-.

© Foto: Steengroeve Winterswijk

Gegevens

Datum:
17 september
Tijd:
20:00 - 22:30
Kosten:
€ 5,00
Site:
www.nuzelhem.nl

Locatie

Jaimy’s restaurant
Burgemeester Rijpstrastraat 10,
Zelhem,
+ Google Maps