De flink gestegen energieprijzen raken veel mensen in Nederland, ook veel inwoners van Oude IJsselstreek. Naast de eenmalige energietoeslag, heeft het Rijk geld beschikbaar gesteld aan gemeenten voor extra maatregelen om energiearmoede aan te pakken. De gemeente heeft een breed pakket aan maatregelen uiteengezet, die erop zijn gericht om de energierekening van huishoudens met een laag inkomen naar beneden te krijgen. Binnenkort start de eerste pilot.

De aanpak Energiearmoede bestaat uit vijf verschillende elementen: bespaarcoaches, fixteams, een witgoedregeling, een communicatiecampagne en een subsidieregeling. Bespaarcoaches komen bij inwoners thuis en geven tips en advies om energie te kunnen besparen. Vervolgens kunnen fixteams langs komen. Fixteams voeren gratis kleine maatregelen uit, zoals tocht- en kierdichting, of het aanbrengen van radiatorfolie. De bespaarcoaches kijken ook naar huishoudelijke apparaten. Als daar energieslurpers tussen zitten, kan er via de witgoedregeling mogelijk één apparaat vervangen worden. Het inzetten van een fixteam en/of de witgoedregeling wordt altijd voorafgegaan door een gesprek met een bespaarcoach. De gemeente start in oktober met een pilot in een buurt in Silvolde. Om alle inwoners bewust te maken van de mogelijkheden om energie te besparen, zetten we daarnaast ook een regionale voorlichtingscampagne op.

Bovendien start de gemeente dit najaar met een subsidieregeling. Huishoudens met een bruto jaarinkomen tot modaal (38000 euro) kunnen subsidie krijgen voor het isoleren van de eigen woning. Er is subsidie te krijgen voor spouwmuur-, vloer- en dakisolatie. Het maximum aan te vragen bedrag is 1500 euro. Zodra deze subsidie is aan te vragen, communiceert de gemeente dat actief richting inwoners.

Foto: RTV Ideaal (archief)