Vuurwerkverkopers in de Achterhoek verwachten drie dagen lang topdrukte in aanloop naar de jaarwisseling. Bij Festival in Doetinchem stonden de liefhebbers donderdagochtend al vroeg voor de deur om met name siervuurwerk in te slaan.

“Ik kon aan de voorverkoop al zien dat het een gekkenhuis is, dat verwacht ik de komende drie dagen ook”, vertelt Lars Peters, mede-eigenaar bij Festival Feestartikelen Doetinchem. Zijn bedrijf opende donderdag de deuren voor de vuurwerkverkoop van 2022. Peters merkte gelijk dat de vraag naar vuurwerk, na twee jaren met een vuurwerkverbod, weer toegenomen is: “Nu mag het weer dus de mensen willen ook weer.” Volgens hem vliegen met de name de zogenoemde cakeboxen snel over de toonbank: “Als de ene op is, dan nemen ze de andere wel”, voorspelt Peters, verwijzend naar de verschillende soorten vuurwerkboxen die hij in de handel heeft. “Het is zo’n moment dat het schaars is en dat de klanten blij zijn dat er wat te halen is.”

Bij de winkel van Peters op het industrieterrein in Doetinchem stonden donderdagochtend de eerste klanten al vroeg voor de deur. “Ik heb er wel naar toegeleefd. Een paar jaar geen vuurwerk kunnen halen en nu weer lekker in Nederland, dus ik heb er zeker zin in”, aldus een klant die met zijn vuurwerk de winkel verlaat. “Paar boxen en voor de kinderen wat klein grut. Om een klein beetje het gevoel van papa van vroeger mee te kunnen krijgen.” Ook een andere klant komt haar bestelling ophalen: “Ik heb toch aardig leuke potten besteld. Ik had eerst een Dominator maar nu is het een Punisher geworden, dus dat moet een leuke eindknal worden en dan ook nog wat kleine compounds erbij.”

Net over de grens in Duitsland stonden ook flinke rijen bij de vuurwerkhandelaren, maar de klanten in Doetinchem zijn blij dat ze het in eigen land hebben gehaald: “De ondernemers hebben ook een paar jaar lang moeilijke tijden gehad en die investeren in bunkers en alles erbij. Dan heb ik zoiets van ik vind vuurwerk leuk en dan haal ik het graag in Nederland. Liever dan over de grens.”

Peters is verheugd om te zien dat de klanten zijn winkel weten te vinden: “Ik hoop dat alles de deur uitgaat. Natuurlijk als er wat overblijft dan doe ik met het gezin ook samen even een doosje de lucht in om het te vieren.”

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8

© Foto: REGIO8