De Achterhoekse gemeenten hebben gezamenlijk een zonnepark gekocht. Dit doen zij samen vanuit de organisatie AGE BV (Agem Gemeentelijke Energie), waar zij gezamenlijk eigenaar van zijn. Zonnepark Braamt is ontwikkeld door gemeente Montferland met hulp van Agem Energie Experts en ligt op een voormalig voetbalveld in Braamt.

Op veel daken van gemeentelijke gebouwen liggen al zonnepanelen. Deze zonnestroom is niet voldoende voor het elektriciteitsverbruik van de gemeenten. Met de aankoop van Zonnepark Braamt stijgt het percentage eigen opwekking van het totale elektriciteitsverbruik van de gemeenten. Zij zijn hiermee weer een stukje minder afhankelijk van derden en schommelende marktprijzen. Dit is het eerste gezamenlijke project waarbij gemeenten hun ‘eigen’ energie leveren. Dit is uniek in Nederland. Het park telt 2.860 zonnepanelen en levert 1.147 MWh elektriciteit. Dat is ongeveer 8% van het totale gemeentelijke elektriciteitsverbruik van de Achterhoekse gemeenten. Naast een extra stap in de verduurzaming is de aankoop van het zonneveld financieel aantrekkelijk. De Achterhoekse gemeenten investeren gezamenlijk in de aankoop van het veld. De zonnestroom wordt tegen kostprijs geleverd voor gemeentelijk gebruik. Dat is veel voordeliger dan de groene stroom die anders ingekocht wordt.

‘Op Morgen is een platform waar we onze krachten bundelen voor een beter klimaat. Omdat we samen verantwoordelijk zijn voor een duurzame toekomst voor onze (klein)kinderen’, meldt de gemeente Bronckhorst. ‘In Bronckhorst zijn al veel mooie initiatieven. Laten we deze verhalen delen en elkaar inspireren om samen in actie te komen voor de toekomst. Op Morgen is voor iedereen die groen, duurzaam en toekomstbestendig denkt en vooral ook doet!’.

© Foto: Gemeente Bronckhorst