In het zwemwater van de Hambroekplas in Borculo is opnieuw blauwalg aangetroffen. Hoewel vorige week uit de metingen bleek dat de plas weer veilig was, ontraadt de provincie het zwemmen in Borculo nu opnieuw, tot frustratie van beheerder Leisurelands.

“Dat is vervelend en we hopen dat we met behulp van onderzoek in de toekomst verlost zijn van blauwalg”, reageert woordvoerder Adriaan van der Linden van LeisureLands. Begin mei werden ook al te hoge waarden gemeten in de Borculose recreatieplas, een week geleden trok de provincie die waarschuwing in en was het water weer geschikt om in te zwemmen. Nu is er dus opnieuw blauwalg aangetroffen. “Bij deze plas merken we het helaas vaker”, aldus de woordvoerder, die aangeeft dat andere recreatieplassen in de regio er weinig tot geen last van hebben. “Het is niet verboden om te zwemmen in Borculo”, vertelt Van der Linden. “Maar er geldt een negatief advies, dus het wordt afgeraden.” Provincie Gelderland waarschuwt dat er een verhoogd risico op gezondheidsklachten bestaat op het moment dat mensen toch in de plas gaan zwemmen.

Ondanks de hoge temperaturen is het dus niet de bedoeling dat mensen een frisse duik nemen in de Borculose plas. “Gelukkig hebben we alternatieven”, aldus Van der Linden. “Die zijn voor inwoners van Borculo iets verder weg helaas, maar onze andere recreatiegebieden liggen er goed bij.” Bij Stroombroek in Braamt en ’t Hilgelo in Winterswijk kunnen mensen volgens de woordvoerder wel zwemmen: “Bij de Nevelhorst in Didam spreken we niet van zwemwater, dus daar worden geen monsters van het water genomen.” Van der Linden verwacht dat veel mensen uit de regio naar de plassen trekken en raad hen aan om vooraf op zwemwater.nl te kijken om zeker te weten dat zij kunnen zwemmen in het water.

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8.

© Foto: LeisureLands