In het CIVON Innovatiecentrum hebben vertegenwoordigers van 12 organisaties en 23 basisscholen onlangs een convenant getekend om een jarenlange samenwerking van Technobasis te borgen. Het idee achter Technobasis is dat kinderen uit de groepen 7 en 8 van de basisscholen kennis maken met techniek. Zodat zij daar geïnteresseerd in raken en bij hun vervolgopleiding mogelijk kiezen voor een technische opleiding.

Met dit convenant worden afspraken gemaakt voor de periode tot en met 2024. Wethouder Marieke Overduin tekende namens de gemeente Oude IJsselstreek. In de regio is veel werkgelegenheid in de technieksector. En in deze sector is de behoefte aan jong talent groot. Alleen al in Oude IJsselstreek werkt bijvoorbeeld 21 procent van de mensen in de industrie en bijna 8 procent van de mensen in de bouw.

Het idee voor Technobasis ontstond in 2006 en zag in 2008 het levenslicht als technieklokaal bij de Wesenthorst in Ulft. In 2010 kreeg het de naam Technobasis. Vanuit het bedrijfsleven wordt Technobasis gesteund door de Achterhoekse bouwopleiding OBD, industriekring IBOIJ en de ’s-Heerenbergse bedrijvenkring SBBS. Nieuw is dat het CIVON innovatiecentrum ook is aangehaakt.

Het CIVON werkt namelijk intensief samen met onder andere het Graafschap College en bijna 280 (maak)bedrijven uit de regio. Hier maken studenten en ondernemers al kennis met de nieuwste technieken als drones, virtual reality en additive manufacturing. Met dit convenant worden de krachten gebundeld om de kinderen nog meer kennis te laten maken met de nieuwste technieken.