In het buitengebied van Zelhem zijn dinsdagavond honderden Nederlandse vlaggen ondersteboven opgehangen als protestactie tegen de landelijke stikstofplannen. Boeren gingen met hoogwerkers en trekkers op pad om de beeltenis onder meer op lantaarnpalen te hangen, tegen de wens van de gemeente in.

“We hangen hem op de kop omdat het land echt in nood is”, zegt Gerrit Bluemink, melkveehouder uit Halle en één van de boeren die dinsdagavond op pad ging. “We hebben verder geen organisatie, iedereen gaat voor zich en iedereen sluit zich erbij aan.” De omgekeerde Nederlandse vlag duikt als vorm van protest in heel Nederland op. Ook langs de N18 en de snelweg A18 in de Achterhoek is de beeltenis veel te zien. Volgens Rutger van Lier, die zich ook inzet voor de actie, grijpt het symbool terug naar de Middeleeuwen: “Als het volk in nood was, draaiden ze de vlag op de kop als noodsignaal richting de elite.”

Bronckhorst noemt protesteren een goed recht, maar laat de vlaggen in de openbare ruimte aan eigendommen van provincie en gemeente wel weghalen. Dit omdat mensen er volgens een woordvoerder aanstoot aan nemen: “Ze worden dus verwijderd.” Van Lier noemt dat ‘zielig’: “Dan heb je het niet begrepen als ambtenaar of overheid. Ze moeten lekker doen wat ze niet laten kunnen. Ze schieten zichzelf weer in de voet, het is zo dom. Wij hangen ze lekker weer terug.”

De omgekeerde vlaggen zijn een volgende actie van de boeren na onder meer snelwegafzettingen en een actie bij het Korenburgerveen in Winterswijk. Van Lier geeft aan dat de boeren voorlopig doorgaan: “Net zo lang tot mensen als Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging het voor het zeggen krijgen in het land en dit rare stikstofbeleid van tafel is.”


Foto: Rutger van Lier (ophangen van de vlaggen)

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8