Als eerste gemeente in Nederland krijgt Bronckhorst woensdag de tweede ster voor het proces Veilig Buitengebied. Het gaat niet om behaalde kampioenschappen in het voetbal, maar om het bestrijden van criminaliteit in onder meer boerenschuren.

“Het romantische beeld dat alles op het platteland rustig en onder controle is, klopt maar deels en vraagt blijvende aandacht van ons allemaal”, aldus burgemeester Marianne Besselink. Het ‘romantische beeld’ is al vaker ruw verstoord. In onder meer Baak en Drempt werden de afgelopen jaren drugslaboratoria ontdekt, naast meerdere wietkwekerijen op plaatsen in het buitengebied. Bronckhorst zet daarom in op preventie. Bewoners moeten tips geven als zij iets opvallends zien en de gemeente werkt daarin samen met meerdere partijen.

Naast gemeenten zijn onder meer ondernemers, landbouworganisaties, veiligheidsdiensten en andere overheden betrokken bij het project. In Bronckhorst startte het proces in 2017, maar in 2019 werd ook een Achterhoekbrede campagne uitgerold met de slogan ‘Criminelen, kiek uut!’. Op basis van een driejaarlijkse toets zou Bronckhorst de tweede ster eigenlijk in 2020 al krijgen, maar door corona en de oorlog in Oekraïne is de uitreiking uitgesteld tot dit jaar.

Bronckhorst is de allereerste ontvanger van de tweede ster. “De gemeente heeft echt doorontwikkeld op Veilig Buitengebied”, meldt Vincent Leenders van Platform Veilig Ondernemen Oost-Nederland. Hij wist onder meer op de online talkshow #KIEKUUT en het organiseren van de groene nacht, een gezamenlijke nachtdienst van verschillende handhavers. Inmiddels is tachtig procent van de Gelderse gemeenten begonnen met het proces ‘Veilig Buitengebied’.

De tweede ster voor dit proces wordt woensdag uitgereikt aan burgemeester Besselink. Dat gebeurt op het agrarisch innovatiecentrum De Marke in het buitengebied van Hengelo, waar in 2017 ook de eerste ster werd uitgereikt. “De slogan destijds was ‘samen de kar trekken’, we spreken nu van ‘de kar samen verder trekken’”, aldus Leenders. Toen was de plattelandsgemeente ook de eerste ontvanger van de veiligheidsster ‘Veilig Buitengebied’.

Foto: RTV Ideaal (Archief)

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8