De elfjarige Eris uit Laag-Keppel heeft een nieuwe bus nodig uit medische noodzaak, maar ook voor haar eigen vrijheid. Door meervoudige gezondheidsproblemen is ze afhankelijk van medische apparatuur, volgens moeder Carolien is het nu zelfs bij spoedritten maar de vraag of ze tijdig naar het ziekenhuis kan rijden.

De moeder draagt zelf grotendeels zorg voor Eris. “Haar lichaam verwerkt geen vocht, voedsel of medicatie meer, alles gaat rechtstreeks het bloed in”, zegt ze. In de nieuwe bus moet alle apparatuur passen om haar dochter te verzorgen, naast een elektrische rolstoel én een ligwagen. Hoewel ze met haar elf jaar begint te puberen, kan ze in haar ligwagen niet zelf kiezen waar ze naartoe kijkt.

Met een crowdfunding, opgezet door een kennis van het gezin, hoopt Carolien dat er voldoende geld binnenkomt voor de aanschaf én verbouwing van een bus. Van het streefbedrag van zeventigduizend euro is inmiddels ruim drieduizend euro binnen. Carolien doet daarnaast een open uitnodiging aan bedrijven die een bus willen leveren. “Maar het moet wel echt een grotere en langere bus zijn voor de apparatuur”, benadrukt de moeder, die hoopt dat het lukt. “Dat zou een stuk van mij zorgen wegnemen.”