De politie in de Achterhoek heeft de gemeentes gevraagd de algemene plaatselijke verordening aan te passen, zodat zij op kunnen treden tegen zogenaamde hood fights. Dat bleek tijdens de commissievergadering van Oude IJsselstreek deze week.

“Hood fights zijn georganiseerde gevechten in de openbare ruimte”, aldus een woordvoerder van de politie. “Een aankondiging van een hood fight wordt vaak via sociale mediakanalen als Instagram en Snapchat gedeeld. De aankondigingen worden meestal op het laatste moment gedaan, bijvoorbeeld een aantal uren van tevoren.” Volgens de woordvoerder van de politie zijn er in de Achterhoek wel georganiseerde gevechten geweest, maar hoeveel is niet precies duidelijk: “Het is ook geen groot fenomeen in de Achterhoek.”

Op dit moment is het soms voor de politie nog niet mogelijk om op te treden tegen de georganiseerde gevechten: “Dat is het geval als er in de APV van een gemeente geen artikel is opgenomen over vechten op straat. Door de APV aan te passen kunnen we optreden tegen hood fights. Deelnemers krijgen dan een boete.”

In Oude IJsselstreek werd tijdens de commissievergadering deze week stilgestaan bij de hernieuwing van de APV waar naast een verbod op vechten, ook een verbod op lachgas in werd opgenomen. Uiteindelijk stemden alle partijen in met de voorgenomen aanpassingen.

Foto: REGIO8