De 10-jarige Cato de Gelder uit Steenderen is de nieuwe jeugdburgemeester van de gemeente Bronckhorst. Ze kwam als winnaar uit de bus van de verkiezing ‘wie wil jeugdburgemeester van Bronckhorst worden of zitting nemen in ons nieuwe kinderparlement’ onder leerlingen van groep 7 van de basisscholen in de gemeente Bronckhorst. Woendsdagmiddag kreeg Cato de keten alvast omgehangen door oud-jeugdburgemeester Jorik de Greef en donderdagavond om 19.30 uur wordt Cato officieel benoemd tot nieuwe jeugdburgemeester.

Op de oproep voor de nieuwe jeugdburgemeester of deelname aan het kinderparlement kreeg de gemeente 7 aanmeldingen, waarvan 3 voor het jeugdburgmeesterschap. Een jury vroeg Cato de Gelder, Gijs Letink en Loveda Peppelman om via onder andere een presentatie in het gemeentehuis en het verdedigen van enkele stellingen in een kort debat te laten zien waarom zij geschikt zijn voor deze bijzondere ‘baan’.

”Cato maakte indruk met haar aanstekelijke enthousiasme en heldere presentatie. Zij besprak een 4-puntenplan dat ze komend jaar wil uitvoeren: ze wil iets doen voor het klimaat, muziek en sport beter mogelijk maken voor kinderen met weinig geld, kinderen voor wie dat nodig is, helpen om onze taal nog beter te leren en verbinding leggen tussen jong en oud door met kinderen zorgcentra te bezoeken” aldus burgemeester Marianne Besselink.

De taak van jeugdburgemeester is leuk, maar ook serieus. Cato zal bijvoorbeeld samen met de echte burgemeester aanwezig zijn bij enkele speciale activiteiten in de gemeente, zoals het inhalen van sinterklaas en de nationale dodenherdenking op 4 mei. Daarnaast kunnen kinderen in Bronckhorst bij haar terecht als ze ideeën hebben voor de gemeente. De jeugdburgemeester kan deze dan aankaarten bij burgemeester Besselink.

© Foto: Gerrie Evers

Meer foto’s in ons fotoboek