Duivensport iets voor oude mannen met platte petten en stofjassen? Niet als het aan Dani van Lier (11) uit Halle ligt. Hij loopt in zijn De Graafschap-shirt tussen zijn eigen postduiven. Sinds kort vliegt hij er ook wedstrijden mee en niet geheel onfortuinlijk.

Bij zijn eerste wedstrijd werd hij derde, bij de tweede werd hij tweede en, je voelt hem al aankomen, hij won zijn derde wedstrijd. Dit tot verbazing van zijn clubgenoten van Postduivenvereniging CPL in Silvolde. “Het is een bijzondere prestatie en het komt bijna nooit voor”, zo schets secretaris Jan Rademaker. “Normaal gesproken is het in het begin vooral vallen en opstaan, maar bij hem lijkt het gelijk goed te gaan.”Dani is opgegroeid tussen de duiven en lijkt er dan ook een natuurlijke aanleg voor te hebben: “Vanaf mijn vierde heb ik al duiven om me heen. Papa is ermee begonnen en ik ben er echt mee besmet”, zegt Dani. “Ik vind het gewoon prachtig om bij ze in het hok te zitten en ze tam te maken.”

De familie Van Lier heeft zo’n 250 duiven en elf katten waaronder een nestje kittens. Of dat wel samen gaat? “Nou, eigenlijk niet, die katten grijpen soms een duif.” Zo ook bijna tijdens het interview, gelukkig was Dani scherp en wist te voorkomen dat een vogel zou eindigen als hapje van de kat.Duiven van DaniDani heeft twaalf wedstrijdduiven, ook wel jongelingen genoemd. “Die komen van Hans Eijerkamp (Een grootheid in de duivensport, red.) Papa is ook ooit begonnen met duiven van hem, door het fokken worden ze steeds beter”, zegt Dani. Het succes van zijn duiven? “Hans Eijerkamp”, zegt de jonge duivenmelker vastbesloten.

“Het zijn echt de beste duiven die je kunt krijgen”, vader Rutger van Lier vult aan: “Voor veel mensen zal het een onbekende zijn, maar in China maken ze echt een diepe buiging voor Eijerkamp.” Dan beginnen de anekdotes van vader Van Lier, over de eerste ontmoeting, de magazines die hij vroeger van hem had en zijn eerste duiven. Het wordt meteen duidelijk waar de passie van Dani vandaan komt.

Dani vliegt bij Postduivenvereniging CPL in Silvolde. Daar kennen ze twee jonge leden en zijn ze blij met de fanatieke junioren: “Het is bijzonder dat de jongens van die leeftijd zich aanmelden want er is een ontzettende vergrijzing in de duivenwereld.” De jonge Hallenaar hoopt dat er meer leeftijdsgenoten bij komen: “Als je het leuk vindt en je hebt er je passie in dan kan iedereen doen, hoe oud je ook bent.”

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8.

© Foto: Bart Sollman