Persoonsgegevens van kinderen en jongeren tussen de vier en 23 jaar oud uit de gemeente Aalten zijn begin september door een fout van een medewerker naar een verkeerd e-mailadres verzonden. Het gaat om namen, adressen, woonplaats, BSN (Burgerservicenummer), leeftijd en in een klein aantal gevallen ook om het aantal verzuimmeldingen op scholen.

Een medewerker van de gemeente wilde gegevens uit een registratiesysteem gebruiken voor de verplichte rapportage van de leerplicht. Aan het eind van de werkdag was dit nog niet klaar. De betrokken medewerker heeft vervolgens alle gegevens naar een privé e-mailadres gestuurd. “Dit mag niet en is niet volgens de geldende richtlijnen, maar het is wel gebeurd”, laat de gemeente in een mededeling aan de gemeenteraad weten. Daarbij is in de haast ook nog een verkeerd e-mailadres gebruikt. “Wij weten niet of dit e-mailadres in gebruik is”, aldus een woordvoerder van de gemeente. De gemeente heeft op 10 september direct een melding gedaan bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

De gemeente heeft alle betrokkenen per brief op de hoogte gesteld. “In de brief hebben we mensen ook verzocht om alert te zijn op signalen van identiteitsfraude en deze aan ons te melden”, laat een woordvoerder weten. Aalten zegt op dit moment niet meer te kunnen doen. “We kunnen het niet meer terugdraaien en dat vinden we heel vervelend”, vervolgt de woordvoerder. “We houden het zeer goed in de gaten en blijven proberen in contact te komen met een eventuele ontvanger van het verkeerd verzonden e-mailbericht.”

‘Zeer kleine kans op misbruik’
De persoonsgegevens kunnen worden gebruikt voor identiteitsfraude. “Wanneer het e-mailadres niet in gebruik is, en dat lijkt het geval, is de kans zeer klein dat er misbruik wordt gemaakt van de persoonsgegevens”, schrijft de gemeente in de mededeling. “Ook wanneer het e-mailadres wel in gebruik is, betekent dit nog niet dat de ontvanger de gegevens gaat misbruiken. We weten dit echter niet zeker.”

Foto: REGIO8