De energieprijzen rijzen de pan uit en er is een tekort aan betaalbare (gasloze) huizen. Duurzame – en klimaatorganisaties luiden daarentegen al langer de noodklok. De week van de Duurzaamheid, die nog tot 16 oktober duurt, is dan ook zelden zo actueel. Om de aanpak van energieneutraal en duurzaam bouwen kracht bij te zetten, organiseert de Nationale Duurzame Huizenroute op 30 oktober en 6 november 2021 open huis-dagen.

Tijdens bezoeken aan huiseigenaren met duurzaam gebouwde of gerenoveerde woningen, kunnen geïnteresseerden binnenkijken bij particulieren én hun prangende vragen stellen. Theo Smidt en Atty van de Brake uit Harfsen doen voor de derde keer mee met de open huis-dagen. In hun energieneutrale woonhuis heeft Theo Smidt al zijn bouw- en energetische ervaringen omgezet in een concrete aanpak. En wat blijkt: een energieneutrale woning met voldoende isolatie heeft geen warmtepomp nodig. Voor particuliere bouwers is dit een positief bericht al vinden veel architecten, aannemers en installateurs het nog niet echt wat.

De landelijke Duurzame Huizenroute wordt georganiseerd op de zaterdagen 30 oktober en 6 november 2021. Er zijn vier tijdsloten en het is verplicht om een bezoek vooraf te reserveren.