Achterhoekers die in de regio een Testen voor Toegang-afspraak willen maken kunnen momenteel alleen terecht in Borculo. Aanbieder Open Nederland is vanaf maandag overgestapt op een nieuw systeem, waarbij testaanbieders zélf aangeven waar ze locaties openen.

“We hebben er vertrouwen in dat de markt haar werk zal doen”, laat een woordvoerder van Open Nederland weten aan REGIO8. Of er daadwerkelijk een extra locatie in de Achterhoek komt, geeft ze niet aan: “Wij zullen testaanbieders er ook op wijzen waar er nog geen dekking is en verbinden de betreffende gemeenten en de testaanbieders graag met elkaar om dekking mogelijk te maken.” In de Achterhoek waren er testlocaties in Doetinchem en Winterswijk. Nu is er slechts de mogelijkheid om een testafspraak te maken bij Lead Healthcare Covid Services in Borculo.

“Dit is niet uit te leggen”, vindt burgemeester Mark Boumans van Doetinchem, die een oproep doet aan Open Nederland. “Jullie moeten zorgen voor een goede aanwezigheid in de regio Achterhoek!” De organisatie heeft momenteel 275 testlocaties in heel Nederland ingetekend en verwacht dat dit er op korte termijn meer worden. Daarbij houdt de woordvoerder wel een slag om de arm: “Het is uiteindelijk aan de testaanbieders om te bepalen waar zij testlocaties openen, dus wij kunnen niet aangeven waar alle nieuwe locaties komen.”

28 aanbieders op vierhonderd locaties
De nieuwe locaties worden gerealiseerd door de 28 partijen die door Open Nederland zijn geselecteerd. Zij hebben in totaal vierhonderd testlocaties aangedragen, waarvan er nu dus 275 in bedrijf zijn. “Daar zit nog geen locatie in de Achterhoek bij”, aldus de woordvoerder. “Maar op dit moment zitten we nog vol in het proces van het aansluiten van nieuwe testaanbieders en er volgen nog meer locaties de komende dagen.”

Foto: REGIO8 (archief)