Energiecoöperatie Biozon is uitgeroepen tot Duurzame Ster van 2023. Maandag overhandigde wethouder Wilko Pelgrom van duurzaamheid de Duurzame Ster aan de bestuursleden Bennie Wisselink en Miguel Mendes de León vanwege hun grote inzet voor de overgang naar duurzame energie in de gemeente Bronckhorst.

De leden van energiecoöperatie Biozon zijn sinds januari 2019 actief in de energietransitie. Op de voormalige stortplaats de Langenberg zetten zij stortgas om in duurzame elektriciteit. Sinds 2022 werkt BioZon ook samen met andere gebruikers en omwonenden aan het ontwikkelen van een energietuin op de Langenberg. De energiecoöperatie is daarmee een inspirerend duurzaam voorbeeld.

Door afbraak van organische resten in afval ontstaat schadelijk stortgas. Het afvangen en benutten van stortgas levert daarom veel winst voor het milieu op. Met een stortgasinstallatie onttrekt Biozon het stortgas aan De Langenberg en zet het om in elektriciteit.

Vorig jaar ging de eretitel naar Lida Jolij-van Tongeren vanwege haar inzet voor biodiversiteit. Basisschool De Kraanvogel, Carel de Vries, Het Steenders Landschap, energiecoöperatie Wichmond-Vierakker en Gaby Koenders kregen eerder al de duurzame Ster overhandigd.

© Foto: RTV Ideaal