De oorlog in de Oekraïne maakte het ons wel heel erg duidelijk. We zijn voor bepaalde voedingsmiddelen afhankelijk van het buitenland. Zo bleven de schappen met zonnebloemolie wekenlang leeg.

Veel van onze oliën en vetten die wij nu gebruiken, komen volgens Robert van Loo van de Wageningen Universiteit uit het buitenland. “We importeren soja-olie en palmolie. Ook wel olijfolie en zonnebloemolie uit Europa. Uit Nederland halen we nu het meeste uit dierlijke producten. Denk aan boter, melk en vlees. We halen weinig uit eigen planten,” vertelt hij aan Omroep Gelderland. Toch zijn er boeren in onze provincie die elke dag druk bezig zijn met het produceren van onze olie. Zo is koolzaad het enige oliegewas dat op grote schaal in Nederland geteeld wordt. Eén van die boeren is Erik Schieven en hij is aangesloten bij de ‘Boerencoöperatie’ Colzaco. Ze coördineren de teelt, verwerking en hebben de afzet in eigen handen. Ze hebben zo’n 120 akkerbouwers die voornamelijk in Gelderland en Overijssel zitten.

In onze provincie hebben we ook de enige zonnebloemolieproducent. Op landgoed De Velhorst in Lochem zijn vorig jaar de eerste zonnebloemen geoogst voor de eerste Nederlandse zonnebloemolie. Het is natuurlijk nog veel pionieren voor Winny van Buuren, maar het wordt serieus aangepakt. “We hebben bewust gekozen voor de zonnebloemen. Het is een bloeiend gewas en we willen zorgen voor heel veel bloeiende gewassen, want dat trekt insecten aan. En er was ook nog geen biologische zonnebloemolie geteeld in Nederland en verwerkt in Nederland.”, aldus de boerin.

© Foto: Omroep Gelderland