De Spoedeisende Hulp in Gelre Ziekenhuizen locatie Zutphen gaat veranderen in een ‘spoedplein’. Dit betekent dat de Spoedeisende Hulp en huisartsenspoedpost worden samengevoegd, waardoor huisarts en medisch specialist nauwer kunnen samenwerken.

De grootste verandering is dat er vanaf 1 november tussen 21.00 en 08.00 uur geen opnames meer plaatsvinden op de verpleegafdeling in Zutphen. “Dan rijden de ambulances niet meer naar Gelre Zutphen en worden daar ook geen patiënten meer opgenomen in de kliniek (verpleegafdelingen),” aldus Intensivist Harold Hom van Gelre Ziekenhuizen. “Goed om te weten is dat de meeste patiënten die we op de Spoedeisende Hulp zien helemaal niet opgenomen hoeven te worden. Deze patiënten hebben wel zorg nodig, maar die zorg kunnen we gewoon op het spoedplein bieden. Denk aan het hechten van een snijwond, het aanleggen van gips of het maken van een hart-longfoto wanneer iemand ademhalingsklachten heeft. Misschien blijkt uit die hart-longfoto wel dat de patiënt een grote longembolie heeft en gemonitord moet worden. Ook dat is mogelijk op het spoedplein.” Voor het tijdelijk opvangen en monitoren van patiënten zijn twee complete intensive Care bedden ingericht. “Als een opname na het zien van de arts toch nodig blijkt, wordt de patiënt op een veilige manier overgeplaatst naar Apeldoorn”

Het bericht van Gelre Ziekenhuizen op sociale media heeft veel reacties opgeleverd van mensen uit de omgeving. Ook is het bericht meerdere keren gedeeld. Mensen maken zich zorgen over de toekomst en kwaliteit van de zorgverlening. Ook wordt meerdere malen benoemd dat het te maken zou hebben met bezuinigingen. “Een ziekenhuis naast je deur maar je wordt indien nodig helemaal naar Apeldoorn gebracht,” aldus een reactie op facebook.

© Foto: Gelre Ziekenhuizen