Anode Energie heeft woensdag bekend gemaakt dat zij faillissement zal aanvragen bij de rechtbank in Rotterdam. Anode is de energieleverancier achter AGEM.

AGEM heeft drie bedrijfsonderdelen: een ontwikkeltak, het Achterhoeks Energieloket en een leveringsdeel. Het leveringsdeel van de organisatie, Agem Levering BV, wordt geconfronteerd met het faillissement van haar leverancier. Dit faillissement heeft geen direct effect op de andere twee bedrijfsonderdelen. Als oorzaak van het faillissement wordt gegeven dat de partij waarbij Anode Energie haar energie inkoopt, als gevolg van de sterk gestegen energieprijzen, haar leveringsverplichtingen niet meer kan nakomen.

Om in Nederland elektriciteit en gas te leveren aan particuliere huishoudens en kleine ondernemingen (kleinverbruik) moet een energieleverancier een vergunning van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) hebben. Op dit moment werkt Agem als wederverkoper, omdat Agem geen leveringsvergunning heeft. De partij die voor Agem als leverancier fungeerde, was Anode. Anode heeft de ACM verzocht haar leveringsvergunning in te trekken. Hiermee verliest Agem haar leverancier met vergunning.

”Dit is een vervelende situatie voor alle betrokkenen. Wij doen onze uiterste best om de beste oplossing te vinden voor de huidige afnemers en bronnen van energie via Agem. Achter de schermen is Agem de afgelopen tijd bezig met de verkenning voor een eigen of coöperatieve leveringsvergunning. De huidige ontwikkelingen kunnen hierbij zorgen voor een stroomversnelling. Dit alles in het belang van alle betrokkenen en de Achterhoekse coöperatieve energietransitie” aldus Maarten van Oostveen, Directeur van Agem.

Foto: RTV Ideaal