Onlangs is in het Streekziekenhuis Koningin Beatrix een Geriatrische Trauma Unit (GTU) geopend. De GTU is een speciale afdeling voor 70-plussers die met een kneuzing of botbreuk na een valpartij in het ziekenhuis terecht komen. De GTU heeft als doel complicaties te voorkomen. Door een nog nauwere samenwerking tussen de specialismen Traumatologie en Geriatrie is de zorg voor deze patiënten geoptimaliseerd. De GTU bestaat uit 10 bedden en is onderdeel van verpleegafdeling D1.

Patiënten van 70 jaar en ouder die op de Spoedeisende Hulp (SEH) binnen komen na een val met kneuzing of breuk, verblijven zo kort mogelijk op de SEH en gaan zo snel mogelijk naar de GTU. Op de GTU wordt de patiënt vervolgens helemaal gescreend om een compleet beeld te krijgen van zijn mogelijke kwetsbaarheden. Ook wordt de oorzaak van de val onderzocht.

”Op de GTU kijken we verder dan bijvoorbeeld de gebroken heup waarvoor iemand is opgenomen. Vaak blijkt er bij deze kwetsbare groep veel meer aan de hand te zijn. Bijvoorbeeld doordat ze meerdere ziekten hebben of medicijnen gebruiken. Hierdoor lopen ze een grotere kans om ontregeld te raken na een operatie of opname. Het is de kunst om die kwetsbaarheden in kaart te brengen en zo complicaties te voorkomen” aldus Chantal te Braake, verpleegkundig specialist Geriatrie.