Hans Keuper heeft zaterdag de allereerste Willem Sluiter Prijs gewonnen. De prijs is bedoeld voor iemand die de Achterhoek op een positieve manier vertegenwoordigt.

“Een boegbeeld voor de Achterhoekse taal en cultuur”, zo benoemde juryvoorzitter Diana Abbink de winnaar. De uitreiking van de prijs is gedaan in de Oude Mattheuskerk in Eibergen. De prijs is vernoemd naar dichter en dominee Willem Sluiter die in verband wordt gebracht met het ontstaan van de naam Achterhoek. Keuper ontving een penning gemaakt door beeldhouwer Anton ter Braak en vijfduizend euro. “De prijs is bedoeld voor een persoon, personen, vereniging, stichting, organisatie of bedrijf die de Achterhoek op een positieve manier voor het voetlicht heeft/hebben gebracht”, legt de organisatie uit over de prijs die een keer in de vijf jaar zal worden uitgereikt. De instelling van de Willem Sluiter Prijs is te danken aan historicus Bennie te Vaarwerk.

Keuper was een van de tien genomineerden voor de Achterhoekse prijs. De zanger heeft de prijs ontvangen door onder meer de landelijke bekendheid met Boh Foi Toch, de organisatie van de Achterhoek Spektakel die hij samen met zijn vrouw Rita doet en de hulp die hij biedt bij het organiseren van andere evenementen in de regio.

Foto: REGIO8 (archief)