Peter Hofstede vertrekt na zeven jaar in zijn huidige functie aan het einde van dit seizoen bij De Graafschap. De oud-spits en huidig technisch manager op De Vijverberg spreekt van een ‘moeilijk, pijnlijk afscheid’, maar zegt er ook vrede mee te hebben. 

“Dit is voor de club en mezelf een goed moment: het is mooi geweest. De club kan verder en ik kan zelf ook verder kijken”, zegt Hofstede (54), die er op wijst dat een technisch directeur gemiddeld 1,4 seizoen bij een club werkzaam is, bij REGIO8. “Ik heb er al zeven jaar en in totaal negen jaar (eerste twee jaar lid van raad van commissarissen, red.) opzitten. Dat is niet altijd zonder storm en protest gegaan, je moet de beslissingen altijd aan de voorkant van een seizoen nemen en de reacties komen achteraf. Maar ik heb het naar eer en geweten gedaan. Ik heb goede en minder goede selecties neergezet, ben twee maal gepromoveerd, heb twee maal op het nippertje promotie gemist en heb altijd bovenin meegedaan om de prijzen. Ik ben er best een beetje trots op wat ik bij De Graafschap heb gedaan.”

Hofstede zal blij zijn als hij in juni ook een keer vakantie kan nemen in plaats van het netwerk aanboren om een selectie samen te stellen. “Ik ben zeven seizoenen in één ruk doorgegaan, heb geen vakantie gehad. Ik heb te veel roofbouw op mezelf gepleegd, merk ik wel. Het is goed om even gas terug te nemen”, zegt de voormalige spits, die in 1990 door Simon Kistemaker bij de toenmalige derdeklasser OVC in Oosterbeek werd weggeplukt. De overstap van een lagere amateurklasse naar de eerste divisie verliep rimpelloos. Aan de zijde van Jurrie Koolhof groeide Hofstede uit tot de revelatie van De Graafschap en promoveerde hij in 1991 naar de eredivisie.

El Jebli als Hofstede
“Simon Kistemaker is de rode draad in mijn voetbalcarrière. Hij heeft me gevormd als voetballer”, zegt Hofstede, die zelf ook succesvol was met het aantrekken van een amateurvoetballer. “Ik heb Youssef El Jebli meegenomen van FC Lienden naar De Graafschap en hij is hier uitgegroeid tot een publiekslieveling”, aldus de manager voetbalzaken, die aangeeft daar het meest trots op te zijn. “Hij heeft een mooie transfer gemaakt en ik denk dat hij inmiddels miljonair is in de woestijn. Dat vind ik een heel mooi verhaal.”

‘Supertrots’
Hofstede wil na zijn afscheid op De Vijverberg verder als technisch manager in het betaalde voetbal. “Ik haal veel voldoening uit dit werk”, zegt hij. “Maar er speelt niks anders op dit moment. Ik ben nu gefocust op De Graafschap en werk hier nog acht maanden. Ik hou me bezig met het huidige seizoen en als de nieuwe Peter Hofstede er is, zal die zich bezig houden met het nieuwe seizoen. Dat is niet meer aan mij en dat is logisch.”

Opvolger
Volgens de oud-aanvaller hoopt De Graafschap de komende maanden een opvolger te presenteren die het technisch beleid in Doetinchem uit moet zettenNamen als Eric Viscaal en Sjoerd Ars passeren de revue. Hofstede: “Ik hoop dat de club een goeie keuze maakt, al weet je dat pas achteraf. Ik ben supertrots dat ik het negen jaar bij deze club heb mogen doen.”