Danielle van de Weerd uit Hoog-Keppel komt op basis van voorkeursstemmen alsnog in de Provinciale Staten. Ze stond op de derde plek van de kieslijst van de Partij voor de Dieren (PvdD) Gelderland, maar kreeg na het tellen van de stemmen alsnog te horen dat ze Statenlid wordt.

“Ik was eigenlijk wel verrast, ik had niet verwacht dat ik zoveel voorkeursstemmen zou krijgen”, geeft Van de Weerd toe. “Maar ik ben er ontzettend blij mee.” Net als vier jaar geleden veroverde haar partij twee zetels, maar omdat zij als persoon meer stemmen kreeg dan de nummer twee op de lijst, wordt ze alsnog Statenlid. “We hebben net niet voldoende stemmen behaald voor drie zetels en dat vinden we jammer”, aldus de politicus. “Maar we denken dat we met drie zetels genoeg ons eigen geluid kunnen laten horen.”

Samen met fractievoorzitter Lester van der Pluijm vormt de Hoog-Keppelse de komende periode de fractie van de PvdD. Van de Weerd was in aanloop naar de Provinciale Statenverkiezing ook campagneleider voor haar partij, in deze rol kon de debutant in de politiek veel ervaring op doen. “Dat was voor mij heel erg leerzaam om zo dichtbij het vuur te zitten”, aldus de Achterhoekse, die ook te gast was in het Achterhoeks Verkiezingsdebat (link). “Ik vond het leuk om mee te maken.”

Op woensdag 29 maart wordt Van de Weerd geïnstalleerd als nieuw Statenlid. Ze voelde ook de steun van haar partij toen bleek dat zij op basis van voorkeursstemmen de Provinciale Staten in zou kunnen. “De nummer twee (Bart Kuijer, red.) heeft toen gezegd: ‘je moet het doen'”, aldus Van de Weerd. “Ik heb er echt veel zin in om met de inhoud aan de slag te gaan en om op te komen voor de natuur en de dieren.”

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8.

© Foto: REGIO8