© Foto: Arno Wolsink

Op 23 september 1944 crashte een Britse Lancasterbommenwerper van de Royal Air Force in een weiland langs de Hummeloseweg. Van de bemanningsleden werd niets teruggevonden, ze werden vermeld als vermist. Een situatie die zou duren tot oktober 2013, toen werden de restanten van de bommenwerper geborgen. Van de vliegeniers echter werd ook tijdens de berging niets teruggevonden. Inmiddels heeft de Britse overheid en de Britse oorlogsgravenstichting erkend dat het de Lancaster ED470 betrof.

Ter nagedachtenis van de omgekomen/vermiste bemanningsleden willen de Zelhemse initiatiefnemers op 23 september 2024, 80 jaar na dato onder het motto: “opdat wij niet vergeten”, een herdenkingsmonument onthullen. ”Doordat de financiële dekking nog lang niet rond is, hebben we de hulp van de Zelhemse ondernemers en inwoners nodig. Wij hopen dat de Zelhemse samenleving dit initiatief steunt door een geldbedrag te doneren” aldus initiatiefnemer Gerrie Evers.

Een bijdragen in de vorm van een donatie kan op banknummer NL89 RABO 0379693992 onder vermelding van “Monument Lancaster” Worden gestort. Stichting Naoberschap Zelhem beheert deze bankrekening en zal zorg dragen dat het gedoneerde bedrag bij het initiatief komt. ”Wij denken dat mede door uw donatie dit project tot een succes kan leiden” aldus Evers.