Op 1 januari 2024 sluiten de deuren van kasteel Huis Bergh voor een periode van minimaal voor een grote restauratie en renovatie. Om de collectie en het kasteel in een goede staat te houden en aan te passen aan de huidige tijd is een grote restauratie en renovatie nodig. Momenteel worden de plannen uitgewekt door een team van medewerkers van het kasteel en diverse adviseurs.

De aanleiding van de tijdelijke sluiting is de omvang van het restauratie project waar in en buiten het kasteel op het gebied van verduurzaming diverse maatregelen zullen worden getroffen. Hiermee wordt volgens Huis Bergh een reductie van CO2 uitstoot bereikt en energie bespaard. Fundamenten worden constructief verstevigd en verzakkingen aangepakt. Tegelijk wordt er ook gedacht aan het groen rondom het kasteel en de kunstcollectie. De stichting grijpt de gelegenheid ook aan om de ruimtelijke kwaliteit in het kasteel te verbeteren. Een betere klimaatbeheersing, akoestiek en betere toegankelijk voor minder validen hoort daar ook bij.

Er zullen ook werkzaamheden plaatstvinden in het koetshuis, wellicht tussen 1 januari 2024 en 31 maart 2024. Het gebouw wordt ook verduurzaamd en de werkzaamheden bestaan ondermeer uit het plaatsen van achterzetbeglazing, het isoleren van de zolders en de renovatie van de toiletten.

© Foto: kasteel Huis Bergh