Ondanks kritiek, politieke vragen en een aangenomen amendement in Bronckhorst ziet de provincie de huidige route door Doetinchem nog steeds als beste noord-zuidverbinding voor de Achterhoek. Sinds de proef met de landbouwsluis tussen Laag-Keppel en Wehl is er steeds meer steun voor een nieuwe brug over de Oude IJssel, maar op het provinciehuis zien ze dat niet zitten.

Vanuit de gemeenteraad in Bronckhorst werd eerder de wens voor een nieuwe weg met een brug over de Oude IJssel uitgesproken, dit lijkt nu een stap verder weg. “Het standpunt is niet gewijzigd”, aldus een provinciale woordvoerder desgevraagd. Het nieuwe provinciebestuur ziet, net als voorgangers, de route via de Energieweg, Liemersweg en Europaweg als de beste verbinding van het noorden naar het zuiden van de Achterhoek.

Ook wethouder Rens Steintjes van Doetinchem gaf eerder aan een nieuwe weg om de stad heen, mét een nieuwe brug, als een optie te zien. Maar hij legde de bal vooral bij de provincie. “Zolang er geen andere wind gaat waaien op provinciehuis, gaan wij voor verbetering van de route door Doetinchem”, liet de wethouder eerder weten. Het lijkt nu windstil te blijven op het provinciehuis.

De verkeersstroom op de route door Doetinchem is de afgelopen tijd toegenomen door de proef met de landbouwsluis. Ook groeit het aantal inwoners van de stad, waardoor er in de toekomst alleen maar meer verkeer gebruik van de wegen gaat maken. Voor de Fietsersbond was dat reden om hun zorgen uit te spreken voor de rotondes op deze route waar het gemotoriseerd verkeer kruist met fietsers.

Na het tragische ongeval van vrijdag worden er steeds meer vragen gesteld over de route door Doetinchem. Al langer wordt gewaarschuwd voor ongelukken en bijna-ongelukken, onder meer ook door de lokale politiek, op de rotondes op de Energieweg. De provincie laat weten dat het onderzoek naar het ongeval moet worden afgewacht voor er een oordeel kan worden getrokken.

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met lokale omroep REGIO8

© Foto: REGIO8