Zes jongeren met een beperking liepen vrijdagavond mee met een modeshow van de Hengelose kledingwinkel LEF. Björn, Emy, Melissa, Anne-Wil, Laurie en Rianne zijn bewoners van de Hengelose woonlocatie Philadelphia en flaneerden over de catwalk in een meubelzaak.

“De modellen vonden het geweldig”, licht Elke ter Maten, vrijwilligster bij Philadelphia, toe. “Al waren ze na de show wel kapot van alle spanning en emoties.” Dat zij het spannend vonden is niet zo gek, de modeshow werd groots aangepakt. Met zo’n 35 modellen en ruim driehonderd bezoekers was de meubelzaak tot de nok toe gevuld. Dat de show druk werd bezocht, weerhield de bewoners van Philadelphia er niet van om het onderste uit de kan te halen. Met een glimlach van oor tot oor betraden zij trots de catwalk.

“Wij hebben een tijd geleden al bedacht om een modeshow voor de bewoners van Philadelphia te organiseren”, aldus de eigenaresse van de kledingzaak. “Toen was er eigenlijk weinig animo voor, toen kwam corona en is dit in de vrieskast gezet.” Elke ter Maten, vrijwilligster bij Philadelphia, opperde om nog een poging te wagen. “Ik ben naar Paulien gegaan met de vraag: ‘Hoe lijkt jou dat nu?'”, legt Ter Maten uit. Tevreden kijkt zij terug op de modeshow: “Het was echt boven verwachting, petje af voor iedereen.”

Paulien Zweers, die met bijna vijf jaar met haar winkel in Hengelo zit, merkt dat de organisatie een belangrijke rol speelt in het Achterhoekse dorp. Mede door de dagbestedingslocaties Puur Natuur en Bakkerij Hengelo. “Ze komen overal door het dorp brood brengen, en maken altijd een praatje”, aldus Zweers. “Ze zijn altijd vriendelijk en vrolijk!” Zowel voor Zweers als voor vrijwilligster Elke ter Maten is de samenwerking voor herhaling vatbaar. “Het feit dat ze al meededen, is fantastisch”, zegt Ter Maten.

De kledingkeuze van de modellen was snel geregeld. Zo vertelt organisator Paulien Zweers: “Ze mochten zelf aangeven wat voor kleding ze aan willen, sommigen liepen meteen al naar een setje kleding toe.” Voor velen was de kledingkeuze snel gemaakt, met de nodige aanpassingen. Voor de organisator is het gevoel dat de modellen bij de kleding hebben het voornaamst: “Het belangrijkste is dat ze zich lekker voelen, gewoon zichzelf zijn!” Zo vroeg één van de modellen Björn, kort voor de start: “Ik mag mijn cowboyhoed toch wel op?”

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met lokale omroep REGIO8

© Foto: REGIO8