©️ Foto: REGIO8

79 jaar geleden werd Lochem na een hevige strijd bevrijd door Britse soldaten van het regiment Somerset. Elk jaar nemen eerstejaars leerlingen van het Staring College in Lochem op dinsdag 2 april de zorg van het oorlogsmonument Somerset over. Het doel van de overdracht is jongeren bewuster te maken over wat vrijheid echt inhoudt.

“Ik vind het heel erg mooi dat leerlingen van onze middelbare school het voortouw nemen, om die boodschap door te geven”, zegt burgemeester Sebastiaan van ’t Erve. Docente Wilma Wesselink geeft aan dat haar leerlingen in grote lijnen weten wat er is gebeurd. “Ze weten dat Duitsland ons land binnenviel, ze weten dat Lochem bevrijd werd door de Engelsen en Canadezen”, zegt Wesselink. “Heel veel kinderen realiseren zich echt wel wat vrijheid betekent.”

Toch merkt Wesselink dat sommige jongeren niet altijd de details van de Tweede Oorlog weten. Daarom vind ze het essentieel dat jongeren de oorlog blijven herdenken. “Deze kinderen zijn er nog erg van onder de indruk, maar dat als ze wat ouder worden het weer vergeten”, zegt Wesselink. “Je merkt dat de bewustwording daarna wel weer komt, ik denk dat het in golfbewegingen komt.”

Burgemeester Van ’t Erve geeft aan dat vrede niet meer vanzelfsprekend is. “Onze jeugd is de toekomst”, zegt de Lochemse burgervader. “Wij moeten hen de lessen bijbrengen die wij als volwassenen hebben geleerd.” Volgens leerling Pepijn Langenkamp mag het offer dat de geallieerde soldaten gebracht hebben, nooit vergeten worden. “Wij hebben er nu profijt van, toch hebben zij hierdoor het leven verloren. Ik vind het belangrijk dat al deze dingen goed bewaard blijven”, zegt Langenkamp.

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8