Gerrit Bruggink uit Hengelo is coördinator van de werkgroep Lichtjes op oorlogsgraven Bronckhorst en er buiten. Op kerstavond tussen 15.00 en 17.00 uur worden de lichtjes (kaarsjes) weer geplaatst op begraafplaatsen door heel Nederland. De begraafplaatsen in de Achterhoek zijn onder andere Steenderen, Hengelo, Vorden, Halle, Zelhem, Olburgen, Hummelo, Baak, Wichmond, Rha en Varsseveld. Ook op drie plekken in Normandie worden lichtjes verzorgd.

De vele vrijwilligers zullen op meer dan 350 plaatsen meer dan 20.000 kaarsjes plaatsen. Veel families hebben hun dierbaren verloren en leven in rouw. Er zullen meer kaarsjes worden geplaatst dan alleen op Oorlogsgraven en Monumenten. Gerrit Bruggink zal tussen 15.00 en 15.30 uur een extra kaarsje plaatsen in Steenderen bij het graf van Lt. John Gordon Kavanagh (Uncle Jack), namens The Queen’s Own Rifles of Canada en in naam van de Familie Jack en Debbie Howes. Hij kreeg eindelijk een grafsteen met zijn naam er op. De officiële herdenking was dit jaar op 14 oktober. Ook op het graf van Aubrey Cosens Victoria Cross (VC) wordt een extra kaarsje geplaatst. Zijn graf ligt op Groesbeek.

De lichtjes worden geplaatst uit respect voor de bevrijders die er voor gezorgd hebben dat wij in vrijheid kunnen leven. Ook wordt er stil gestaan bij de slachtoffers van de huidige oorlogen en het leed van de inwoners van de betreffende landen. Bij het plaatsen van de kaarsjes op Kerstavond is iedereen welkom op alle plekken en begraafplaatsen in eigen omgeving. Klik hier voor meer informatie over de lichtjes op kerstavond.

© Foto: Gerrit Bruggink