© Foto: REGIO8

Lion Kaak gaat zijn carrière als actief voetballer hoogstwaarschijnlijk afsluiten bij jeugdliefde De Graafschap. De in Hengelo geboren middenvelder heeft een nieuw contract voor vier jaar getekend, waarvan in ieder geval nog één seizoen als voetballer.

“Komend seizoen ben ik gewoon speler”, legt de 32-jarige Kaak uit. “Maar vanaf volgende zomer kijken we of ik nog doorga als voetballer. Zo gaan we het per seizoen bekijken.” Want als hij zijn voetbalschoenen aan de wilgen hangt, wil Kaak door in het trainersvak. Dat kan door het nieuwe contract bij De Graafschap. “Het geeft me rust”, zegt Kaak over de verbintenis. “Ik woon op ongeveer vijfhonderd meter van het stadion en heb mijn gezinnetje hier. Waarom zou ik dan nog weg willen? Ik ben dus heel blij met deze stap. Zeker omdat ik me kan verdiepen in het trainerschap.”

Op dit moment heeft Kaak zijn trainersdiploma UEFA B op zak. Komend seizoen wordt hij hoofdtrainer van het Onder 14-team bij De Graafschap, maar de ambitie van de geboren Hengeloër reikt verder: “Ik moet het nog ondervinden, maar hoofdtrainer worden bij De Graafschap is wel een droom. Ik moet eerst heel veel vlieguren maken. In de komende jaren ondervind ik dan vanzelf welke doelen wel of niet realistisch zijn. Maar ook hoofdtrainer worden op eredivisieniveau is er zeker één van.”

Tegelijkertijd blijft Kaak dus onderdeel van de selectie van trainer Jan Vreman, waar hij een rol als mentor heeft. Jaren geleden had hij als assistent-trainer van het Onder 14-team al teamgenoten van nu onder zijn hoede, waaronder Philip Brittijn, Devin Haen, Basar Önal en Stan Wevers. “Het is alleen maar leuk om ze te zien ontwikkelen als speler, maar ook als mens”, zegt Kaak. “Zelf heb je al die stappen al doorlopen. Philip, Devin en Bassie (Önal, red.) hebben al zoveel wedstrijden gespeeld. Dat gaat niet altijd bergopwaarts. Je moet ze helpen en zorgen dat ze vertrouwen in zichzelf houden.”

Na een lange loopbaan breekt zo de herfst aan van de voetbalcarrière van Kaak, die ooit startte bij amateurclub Pax. Hij maakte zijn debuut bij De Graafschap en keerde nog twee keer terug bij de Doetinchemmers. Tussendoor speelde hij voor AGOVV, Go Ahead Eagles, het tweede team van het Spaanse Valencia, Achilles ’29 en TOP Oss. Na de zomer blijft hij dus op De Vijverberg, maar wel met een dubbelrol. “Ik heb al met mijn vrouw overlegd dat ik haar wat minder kan zien”, grapt Kaak. “Gelukkig hebben we de woensdagmiddag geen trainingen, dat geeft een mooi moment van rust in de week.”

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8