Medewerkers, mantelzorgers en vrijwilligers konden tijdens het festival ‘Omarm de Toekomst’ van Stichting Markenheem ervaren hoe het is om zorgafhankelijk te zijn en met beperkingen te leven. De zorginstelling hoopt de aanwezigen daarmee een spiegel voor te houden zodat ze de ervaringen kunnen toepassen in de praktijk.

Wij hebben een nieuwe strategie bij Markenheem, dat heet ‘Omarm de Toekomst'”, aldus Inez Ytsma, adviseur bij Markenheem. “Wij willen onze medewerkers voorbereiden op hoe het is om in de toekomst zorg te verlenen. Het helpt om je te kunnen verplaatsen in de mensen die je verzorgt.” Deelnemers konden ervaren hoe het is om dement te zijn en hoe het lopen en eten met een beperking gaat. “Ik had een bril op waar je bijna niet door kon zien, een koptelefoon waardoor je gehoor slechter werd en gewicht aan je armen”, laat wijkverpleegkundige Niek Giesbers weten. “Het was om echt te ervaren wat iemand op zijn oude dag ook zou kunnen ervaren. Ik heb het als best pittig ervaren, want je leeft je meer in bij de cliënten die we verzorgen.”

Het idee van het festival kwam toen medewerkers van Markenheem zelf als proefpersonen dienden. “Wij hebben vorig jaar een nieuwe locatie geopend bij de Zonnekamp in Zelhem en voordat de bewoners kwamen hebben 48 collega’s een nacht geslapen in het verpleeghuis”, aldus Ytsma. “Dat was zo confronterend dat wij zoiets hadden: wij willen dat iedereen dit kan meemaken.” Volgens Niek is de opgedane ervaring zeker bruikbaar: “Je kijkt toch anders tegen ziektebeelden en beperkingen aan. Ik hoopt dat nog veel meer organisaties deze dag gaan organiseren.”

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8.

© Foto: REGIO8