De kerstgedachte is springlevend bij Achterhoekse restaurants. Ongeveer duizend inwoners met een lager inkomen in Bronckhorst en Doetinchem krijgen van lokale horecaondernemers een gratis driegangendiner op kerstavond. In de keuken van De Groes in Zelhem is hard gewerkt om de maaltijden klaar te maken en volgens eigenaar Ernst-Jan de Gee is dat hard nodig.

“Het blijkt van wel”, vertelt De Gee. “Zeker vanwege de energieprijzen die flink gestegen zijn. Er zijn toch een hoop mensen die voor deze extra’s geen geld hebben. We wonen wel in Nederland en Nederland is wel een land waar dit soort dingen niet thuis horen. Dus wij vinden wel dat die mensen deze steun verdienen.” De actie ‘Het Grootste Kerstdiner’ startte vorig jaar in de gemeente Doetinchem. De Groes is dit jaar voor het eerst aangehaakt. “We hebben het op de voet gevolgd vorig jaar en we vonden het een heel goed initiatief. Het werd uitgebreid naar Bronckhorst en wij zijn een van de bekendste restaurants van Bronckhorst”, zegt De Gee lachend. “Daarom doen we mee. Gewoon een goed doel.”

Mensen krijgen een pakket, waarin als voorgerecht een huisgemaakte tomatensoep met basilicumolie, verse prei en een stukje brood zit. Als hoofdgerecht krijgen de mensen een gemarineerde kalkoenfilet, met tomatensalsa en gegrilde groente, een aardappelgratin. Het toetje is een Italiaanse panna cotta met rood fruit. “We leveren tachtig maaltijden voor de minima hier in Zelhem”, vertelt de eigenaar van De Groes. “We hebben geprobeerd om wel echt een feestmaal op tafel te zetten.”


Op kerstavond kunnen Achterhoekers die het wat moelijker hebben genieten van de uitgebreide maaltijden. Van Gee is erg enthousiast over de actie en wil volgend jaar weer meedoen met De Groes: “In deze rare tijden zeker. Er zijn natuurlijk heel veel mensen op de wereld die hulpbehoevend zijn, maar mensen vlakbij met zoiets is makkelijker helpen dan ver weg. En laat die kring zich maar uitbreiden, wat we kunnen doen we graag, met liefde.”

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8
© Foto: REGIO8