Niet alleen bij het gemeentehuis in Hengelo, maar ook op twee andere plekken in Bronckhorst moet een nieuwe asielopvanglocatie komen. In totaal moeten er 221 alleenstaande minderjarige vluchtelingen een tijdelijk thuis krijgen, de plattelandsgemeente neemt die opdracht vanuit de spreidingswet ter harte.
“Vandaar dat wij dachten: ‘In Bronckhorst willen wij niet één grote locatie, wij willen de 221 vluchteling verspreiden over drie locaties'”, laat waarnemend burgemeester Marja van der Tas weten. De asielopvang voor tachtig bewoners bij het gemeentehuis moet in de eerste helft van 2025 als eerste starten. De twee andere opvanglocaties worden nog aangewezen. In Hengelo zorgt de toekomstige asielopvang al voor onrust onder inwoners, die niet op camera wilden reageren.
Omwonenden maakten op de informatiebijeenkomst hun zorgen al wel kenbaar. “Vooral het uitzicht kwam naar voren, wij kregen al een verwijt dat hier vijftien jaar geleden dit gemeentehuis is verrezen”, zegt Van der Tas. “Er zijn ook zorgen over de veiligheid, geluidsoverlast. Er is onzekerheid, daar moeten wij een luisterend oor aan bieden.”
De onzekerheid over de veiligheid wil het Centraal Opvang Asielzoekers (COA) wegnemen. In een schriftelijke reactie laat de organisatie weten: “Bij soortgelijke opvanglocaties is er 24/7 toezicht. In principe kunnen de jongeren zich vrij bewegen, wel is er ’s avonds een meldingsplicht. Het is ook een regel dat de jongeren ’s nachts in het gebouw slapen. Verder zijn er begeleiders op de groep aanwezig voor individuele begeleiding en waar nodig is er ook psychische begeleiding inzetbaar.”
Of de asielopvang bij het gemeentehuis écht volgend jaar in bedrijf is, is ook door andere logistieke problemen nog maar de vraag. Het stroomnetwerk zit namelijk vol, en volgens netbeheerder Liander kunnen er tot 2029 geen grootverbruikers meer worden aangesloten op het netwerk. De waarnemend burgemeester ziet wel een oplossing. “Wij gaan kijken of de locatie op het stroomnet van het gemeentehuis aangesloten kan worden”, zegt Van der Tas. “Op het gemeentehuis is vooral overdag stroom nodig, op de opvanglocatie vooral ’s nachts.”
Voordat het zover is, zal het COA eerst haar plannen volledig moeten uitwerken. Als dit is gebeurd, en wanneer de raad dit heeft goedgekeurd, kan het COA de plannen in gang zetten. Omdat de drie nieuwe asielzoekerscentra er voor het einde van het jaar nog niet staan, moet de bestaande opvang op recreatiepark De Betteld in Zelhem waarschijnlijk worden verlengd. “Het is niet ideaal, maar iedere plek is er één”, zegt Van der Tas.
Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8