© Foto: gemeente Doetinchem

Met het nieuwbouwproject De Kwekerij winnen gemeente Doetinchem, woningcorporatie Sité Woondiensten en ontwikkelaars BAM Wonen en Welling Bouw de PROVADA Inspiratie Award 2024. Deze award is toegekend omdat bij dit nieuwbouwproject niet alleen naar een hoge mate van duurzaamheid wordt gekeken, maar ook naar natuurinclusiviteit en een gevarieerd woningaanbod. De PROVADA is een Nederlandse vastgoedbeurs.

De prijsuitreiking vond vanmiddag plaats in de RAI in Amsterdam. Peter Schreuter, directeur PROVADA, overhandigde de wisselbokaal aan Nard Everdij, projectleider van De Kwekerij bij gemeente Doetinchem. Maarten Strijdonk, directeur BAM Wonen en opdrachtgever huurwoningen Robin Ketelaar, strategisch Manager Wonen & Vastgoed bij Sité Woondiensten waren hierbij aanwezig. De selectiecriteria waren gericht op de mate van innovatie, het unieke, de impact en een integrale aanpak. De stemmen werden door het publiek (30 procent) en een vakjury (70 procent) gegeven.

Wijnbergen De Kwekerij is een plangebied waarbij het aanwezige landschap als uitgangspunt is genomen voor het stedelijke plan. Bestaande beplantingen worden zo veel mogelijk gehandhaafd en uitgebreid, en hoogteverschillen blijven aanwezig. Daarnaast wordt de woningbouw gezien als kans om een extra landschapslaag toe te voegen door groene daken als verplichting op te nemen. Ook in de woningbouw zelf komen deze ambities terug.