© Foto: De Feestfabriek / Alles Komt Goed BV

De Zwarte Cross legt het festival op donderdag 18 juli één minuut lang volledig plat. Om precies 20:00 uur herdenken alle aanwezigen de levenden, in een co-productie met Amnesty International. Awn Maarof, een tenor van wereldklasse die vluchtte uit Syrië, speelt de hoofdrol in de nieuwe festivaltraditie van het grootste festival van Nederland.

De Zwarte Cross en Amnesty International roepen alle bezoekers, medewerkers, artiesten, motorcrossers en stuntmannen op om ”allemaal even te denken aan één of meerdere personen die ons dierbaar zijn. Daarmee is de Levendenherdenking een reusachtige stunt waar álle aanwezigen op de Zwarte Cross aan bijdragen.” Op elk van de 36 podia pakt een bevlogen spreker de microfoon: klokslag 20:00 uur is het zover, even is het muisstil op het meest luidruchtige festival van Nederland.

Over de doden niets dan goeds. Maar de levenden verdienen óók een gedenkmoment, zo stellen de Zwarte Cross en Amnesty International. “De Levendenherdenking blijven we trouw, het mag een Zwarte Cross-festivaltraditie worden. Sta een momentje stil bij je familie, je beste vrienden of denk eens even aan mensen die door oorlog alles achter moesten laten. Of helden die zich met gevaar voor eigen leven inzetten voor een ander. Want precies dat is het waardevolle aan de Levendenherdenking: je hoeft niet eerst dood te gaan om herdacht te worden” aldus Rens den Hartog, creatief directeur van de Zwarte Cross.

Na 50 seconden ontaardt de Zwarte Cross voor de resterende 10 seconden van de minuut in een oorverdovend gejuich. Het festival en de mensenrechtenorganisatie moedigen alle deelnemers aan om na de Levendenherdenking een berichtje te sturen naar die ene persoon waaraan werd gedacht. Amnesty International is al jaren een partner van de Zwarte Cross. Eerder voerden zij met de Naked Run For Freedom samen actie voor de Russische popact Pussy Riot.