Lopend over de oudste wandelpaden van Nederland. Dat is wat Wandelboswachter Ellen doet met de reconstructies van de Bondswandelwegen van de ANWB, die tussen 1914 en 1930 de eerste Lange Afstandswandelroutes van Nederland waren.

Het is alweer de vierde bondswandelweg die herleeft in de wandelgidsen van Ellen. In 240 kilometer wandel je in “Te voet met boswachter Ellen, Oude Bondswandelweg van Arnhem naar Zutphen, Deventer en Winterswijk”, over de Veluwezoom en door de Achterhoek. Ellen neemt de wandelaar mee op een voettocht uit 1915, 108 jaar terug in de tijd.

Ellen Luijks is boswachter bij Natuurmonumenten. Veelal is ze te voet te vinden in ‘haar’ gebieden, want dan zie je toch het meest. Bloemen, paddenstoelen en andere details gaan leven als je je langzaam door het landschap beweegt. Ze vertelt de mensen graag over de prachtige natuur die we in Nederland hebben.

De wandelgids Te voet met boswachter Ellen, Oude Bondswandelweg van Arnhem naar Zutphen, Deventer en Winterswijk” is te bestellen via wandelboswachterellen.nl of verkrijgbaar bij de boekhandel en de toeristische informatiepunten.

© Foto: Ellen Luijks