Na de grote verkiezingsoverwinning op provinciaal niveau, heeft de BBB ook bij de waterschapsverkiezing flink gewonnen. De partij komt in het Waterschap Rijn en IJssel met negen zetels binnen in het bestuur, waarmee het veruit

Net zoals bij de provinciale verkiezingen, deed BBB ook bij de waterschapsverkiezing voor de eerste keer mee. Met negen zetels in de voorlopige uitslag is het direct, met overmacht, de grootste partij in het bestuur. De voorlopige uitslag is op basis van de resultaten in negentien van de twintig gemeenten in het werkgebied van het Waterschap Rijn en IJssel. Het CDA, voorheen gedeeld de grootste partij met vijf zetels, houdt er nog maar drie over. Water Natuurlijk houdt vijf zetels vast en is na de BBB de grootste partij. Het PvdA behoudt vier zetels en is de nummer drie.

In totaal waren er 26 zetels te verdelen bij de stemming, naast vier geborgde zetels. Naast BBB, is ook OndernemendWater een nieuwkomer in het waterschapsbestuur. De partij van lijsttrekker Otto Willemsen heeft één zetel bemachtigd. Ook VVD (twee zetels), Vrienden van de Berkel (één zetels) en AWP (één zetel) zijn verkozen. De opkomst was vier jaar geleden bijna 54%, dit jaar kwam 59,3% van de stemgerechtigden opdagen.

De definitieve uitslag van de verkiezing voor het waterschap wordt volgende week bekend gemaakt. Bij de vorige verkiezing, in 2019, werden CDA en Water Natuurlijk de grootste partijen met vijf zetels, gevolgd door de PvdA met vier zetels. Ook de VVD (drie zetels), Vrienden van de Berkel (twee zetels), 50PLUS (één zetel) en AWP (één zetel) behaalden een plek in het waterschapsbestuur.

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8.

© Foto: REGIO8