© Foto: RTV Ideaal (archief)

Er is een tweede bom aangetroffen op een industrieterrein in Doetinchem. Tijdens graafwerkzaamheden in Doetinchem werd donderdag eerder al een grote vliegtuigbom aangetroffen. De bom die donderdag werd gevonden in het rode zand is een zogeheten ‘1000 ponder’. Een vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog.

De eerste bom is donderdag door de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) onderzocht en veiliggesteld op het terrein. De ontsteker van de vliegtuigbom was niet meer aanwezig. De bom vormde geen gevaar voor de omgeving. Een dag later, op vrijdag, werd een tweede bom gevonden, meldt de gemeente Doetinchem aan Omroep Gelderland. Het gaat om een raketbom, ook zonder ontstekingsmechanisme. Beide bommen liggen aan het Zaagmolenpad, op een industrieterrein in het westen van de stad. De werkzaamheden zijn stilgelegd.

De bommen liggen op de plek waar vroeger de Nemaho-spantenfabriek stond. Daar werden in de vorige eeuw speciale houten planken gemaakt. In de Tweede Wereldoorlog was de fabriek in Duitse handen en in 1945 werd het complex door Britse vliegtuigen gebombardeerd. Het poortgebouw van de fabriek zou eigenlijk behouden moeten blijven, maar vorig jaar werd het pand per ongeluk gesloopt.