De Folkloristische Oogstdag bij Museum Smedekinck gaat ook dit jaar niet door. Maar voor wie toch graag wil zien hoe de boeren vroeger – voor de komst van de combine – de rijpe gewassen van het land haalden, is er een alternatief. Want wel of geen oogstfeest, de rogge moet van het land en wordt op zondagmiddag 25 juli a.s. tussen 13.30 en 16.00 uur gemaaid zoals dat vroeger gebeurde. Dit is gratis te volgen vanaf de openbare weg.

Er wordt achtereenvolgens gemaaid met de zicht, de maaibalk met aflegger en de zelfbinder. Dit wordt enkele malen herhaald. Om het plaatje compleet te maken, krijgen de maaiers koffie en pannenkoeken op het land. Ook voor de bezoekers worden er pannenkoeken gebakken. Het erf van Museum Smedekinck is deze dag vrij toegankelijk. Wie het museum zelf wil bezoeken, betaalt 5 euro entree. Kinderen t/m 12 jaar hebben gratis toegang.

In het museum is, naast de permanente expositie, nog t/m 19 augustus de expositie van schilderijen van Roelie Reiling en foto’s van Menno Leistra te zien.

Omdat het toch een beetje feest is, komt Martin Krijgsman met zijn harmonica het publiek vermaken. Er worden oude ambachten gedemonstreerd en in de kruidentuin kan kruidenazijn gemaakt worden. Kinderen kunnen er een puzzel maken.